Stinkend rijk worden met olie
Stinkend rijk worden met olie, werkt dat vandaag de dag nog? Het kleverige, smerige goedje is voor rijke sjeiks het ware goud gebleken. In de hoek van de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Jemen leven de oliesjeiks (en vaak ook oprichters van de OPEC) een vorstelijk leven. Er worden hele pretparken nagebouwd, palmboomeilanden uit de grond getrokken en stukken zee verplaatst. Onlangs werd er zelfs een regenbui verplaatst om een einde te maken aan de eeuwige droogte aldaar. Kortom: er is daar geld zat en wie wil dat nu niet?
Kun je rijk worden met olie?
Wat is olie?
Olie is de belangrijkste grondstof voor diverse brandstoffen, zoals benzine en diesel. Dat is dan ook waar de oliesjeiks zo ongelooflijk rijk aan zijn geworden: brandstof. Auto’s en andere voertuigen hadden lange tijd geen andere manier om energie op te wekken dan olie. Olie kon opgepompt worden uit de woestijn en zo verwerkt worden in raffinaderijen tot er brandstof overbleef. Tankstations verdienen er goud geld aan.
Maar olie is meer dan enkel de grondstof voor brandstoffen als benzine en diesel. Olie wordt ook gebruikt als bestanddeel bij cosmetische producten en is vereist bij het generen van medicijnen. Tot slot is olie nog altijd een belangrijke grondstof van kunststof. Overal waar kunststof een rol speelt, komt dus ook olie bij kijken. Denk aan kunststof kozijnen, speelgoed en zelfs zonnepanelen.
Olie is dus een hoognodig goedje, waar veel vraag naar is. En het mooie voor de oliesjeiks: olie is schaars. Het is een fossiele brandstof en zoals je intussen weet (of als vrek hoort te weten): alles wat schaars is, wordt duurder.
Alternatieven voor olie
Maar… er is een keerzijde. Want de schaarste van olie is een probleem voor mensen die afhankelijk zijn van olie. En daarom zijn er alternatieven gezocht en gevonden. Op dit moment zijn zonne-energie (opgewekt door zonnepanelen) en windenergie heel mooie alternatieven voor olie in de toepassing als brandstof voor auto’s. Het zal nog wel even duren voor alle auto’s elektrisch zijn en benzine en diesel verboden worden, maar toch… Een alternatief is gevonden en dat is een directe bedreiging voor de olieprijs.
Al merk je dat nog niet als je de olieprijs op de voet volgt.
Olieprijs
De olieprijs wordt elke dag opnieuw bepaald en hangt af van veel verschillende factoren. Toch is vraag en aanbod de belangrijkste. Maar ook jij kan, als particuliere belegger, investeerde of speculanten, op meerdere manieren van de olieprijzen profiteren. Hoe kun jij stinkend rijk worden door in olie te handelen? Er zijn drie manieren: beleggen in olie, investeren in oliebedrijven of een cfd afsluiten op de olieprijs.
Beleggen in olie
Je kan gewoon beleggen in olie. Dan koop je via je broker vaten in die op jouw naam worden gezet. Vervolgens verkoop je ze weer als de tijd rijp is. Je zou dit kunnen doen op dezelfde manier hoe veel mensen ook in goud beleggen. Ze nemen de goudbaren niet mee naar huis, want dat zou risico’s met zich meenemen, maar houden het bij certificaten en eigendomsaktes. Met olie kan dat ook.
Investeren in oliebedrijven
Makkelijker is het wellicht om in de grootste oliebedrijven van de wereld te investeren, gewoon door aandelen BP, Shell, ExxonMobil of Texaco te kopen. Maar je kan ook een heel gespreide portefeuille in de vorm van een ETF aangaan. Je ontvangt niet alleen uitkeringen bij winst, maar kan ook nog eens dividenden op je beleggingen tegemoet zien (indien de bedrijven dat blijven uitkeren).
Cfd op de olieprijs
De olieprijs is een van de meest verhandelde derivaten in de handel in cfd’s (contract for difference). Het mooie aan een cfd op de olieprijs is ook dat je kan inzetten op een koersdaling: als je verwacht dat de koers van een vat olie gaat dalen, kun je hier dus ook van profiteren.
Conclusie
Of je er nog stinkend rijk van kan worden is nog even te bezien, maar er valt absoluut nog geld bij elkaar te schrapen door in olie te investeren.